TOP 7.1.1

A 2020 áprilisa és 2022 márciusa között lebonyolított, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00778 számot viselő projekt célja elsősorban az volt, hogy olyan ismereteket és technikákat adjon át, amelyeket elsajátítva a tréningen és a rendezvényeken részvevők jól bánnak a természetes és épített környezettel, továbbá a következő generációt is ebben a szellemben nevelik.

Környezeti nevelés, kommunikáció – ismeretátadás nemzedékeken át
A két Zöld Bébiszitter tréning a pályakezdők készségfejlesztését, a fenntarthatósággal kapcsolatos tapasztalatszerzést helyezte fókuszba. A részvevők a bébiszitteri feladatok ellátáshoz szükséges ismeretanyag (gyermekgondozás, elsősegély, játékok és alkotás, beilleszkedés a családba, gyermekvédelem, fenntarthatóság) mellett a környezeti nevelés és a kommunikáció terén mélyíthették ismereteiket.

Mivel a Zöld-Híd Alapítvány 2014-ben és 2015-ben is szervezett bébiszitter tréninget, ezért a korábbi tapasztalatokat és visszajelzéseket beépítették a tananyagba. A játékokra, interaktív gyakorlatokra és közös gondolkodásra épülő két, 60 órás tréningen összesen 22 bébiszitter vett részt (az alkalmak 2020. augusztus–október, valamint 2022. február-március között valósultak meg).

Visszajelzések a tréningről:
“Tetszettek a kreatív, gyakorlatias alkalmak, az átfogó témakörök, a szervezés és az oktatók hozzáállása, előadása.”
“A tréning rámutatott arra, hogy fontos a nyitottság, a széles látókör, a figyelem és az intuíció.”
“Eddig is szívem csücske volt a természet- és környezetvédelem, most még jobban!”
“A gyerekek működését, lelki világát jobban megértettem.”
“Tetszettek a gondolatébresztő beszélgetések.”
„Nagyon átfogó ismereteket szereztem, sok nézőponttal találkoztunk, tetszett, hogy több előadó volt.”
„A leadott anyag és játékok frissek, életszerűek és gyakorlatiasak voltak.”
„Elköteleződtem a bébiszitterkedés, fiatalokkal való foglalkozás mellett.”
„Megtapasztaltam, hogy nem nehezebb zölden élni és játszani.”
„Ami mellett elköteleződtem: fenntarthatóság kis lépésekben.”

 

Családi programok több városrészben – középpontban a környezettudatosság
A kétéves projekt Pécsett zajlott, a közösségi programok a belváros mellett több településrészt (Patacs, Kertváros) is érintettek. Az elsősorban pécsi lakosoknak szóló, a helyi közösségek erősítését célzó, az ökotudatosságot népszerűsítő programokon összesen 340 fő vett részt. A programok megvalósításában közreműködő önkéntesek azóta is segítik a Zöld-Híd Alapítvány munkáját.

 

Kiállítási anyag és játéktár – könnyebb szemléltetés

Nagyon fontos eredmény, hogy a tréningek és a programok mellett létrejött egy olyan környezetvédelmi kiállítási anyag és játéktár (mozgatható installációk, társasjátékok stb.), amely a projektet követően is használható a közösségi programokon, valamint az óvodai, iskolai környezeti nevelési munka során. 

 

<!-- -->